mäntymetsä

Tags: boreaalinen Metsä

mäntymetsä

mäntymetsä

Tiesitkö, että mäntymetsä kuuluu mustelidien tai näätämäisten nisäkkäiden heimoon? Martenit ovat sukua minkeille, saukoille, mäyrille, ahmoille, näädille ja haisunäädille.

miltä martens näyttää? Mäntymarteenit ovat hyvin ketteriä ja voivat kiivetä korkealle puiden latvuksissa. Ne ovat hoikkia, joilla on suippo naama ja tuuhea häntä. Pyrstö auttaa niitä tasapainoilemaan puissa. Koirasmarteenit ovat naaraita kookkaampia. Ne ovat suunnilleen kotikissan pituisia. Nämä söpö eläimet ovat välillä 19-27 tuumaa pitkä lukien niiden häntä, joka on 5-9 tuumaa pitkä. Ne painavat vain 1-3 kiloa. Mäntymarteenit ovat ruskeita, alapinta vaaleampi ja jalat tummanruskeat. Niillä on pienet pyöristyneet korvat ja terävät hampaat lihansyöntiä varten.

klikkaa kuvaa suurentaaksesi

missä martens asuu? Martenit suosivat pohjoisen ilmaston vanhoja havumetsiä. Rajamaa on niille ihanteellinen elinympäristö. Marteneita elää suurimmassa osassa Kanadaa, Yhdysvaltain luoteisosissa, Kalliovuorilla ja Uudessa-Englannissa. Martenit pitävät vanhoista kasvumetsistä parhaiten, koska kuolleita puita on paljon, mistä löytää ruokaa ja suojaa. Vanhassa metsässä on paksu latvusto, joka antaa varjoa tummana ja kosteana pysyvälle maanpeitelle. Tämä ympäristö on ihanteellinen pienille eläimille, kuten myyrille ja oraville.

Mitä Mäntymartenit haluavat syödä? Mäntymarteenit käyttävät paljon aikaa jyrsijöiden etsimiseen metsänpohjasta. Martenit syövät mieluiten Punaselkämyyriä. Ne syövät myös muita myyrälajeja, hiiriä, lintuja, liito-oravia, matelijoita ja jäniksiä. Martenit syövät hunajaa, hyönteisiä, HAVUn siemeniä, matoja, munia ja jopa marjoja.

miten Mäntymarteenit metsästävät? Martenit ovat nopeita, vahvoja ja ketteriä. Niillä on paljon energiaa ja ne hyppivät puusta toiseen zig zagging löytää liito-oravia. Ne saalistavat myös maata pitkin tökäten päänsä kallionkoloihin, onttoihin tukkiin ja koloihin etsiessään saalista. Joskus ne vaanivat saalistaan kuin kissa ja toisinaan ne syöksyvät niiden kimppuun ylhäältä.

Tiesitkö, että Mäntymarteenit pysyvät aktiivisina ympäri vuoden talvellakin? Marteneilla on erityisiä tapoja pitää lämpimänä talvisin. Ne kaivautuvat lumeen, joka eristää ne kylmältä. Martenit etsivät lumesta onkaloita puiden kantojen ja pensaiden ympäriltä löytääkseen hiiriä ja muita pikkunisäkkäitä. Niiden jalkapohjissa on jopa turkki, joka pitää ne lämpiminä ja luo lumikenkäefektin kävellessään!

elävätkö Mäntymarteenit ryhmissä? Martens asuu mieluummin yksin. Kun aikuiset martenit törmäävät toisiinsa, ne usein murisevat ja näyttävät hampaitaan. Ne elävät 5-15 neliökilometrin alueella. Kun myyriä ja hiiriä on paljon saatavilla, martenit tarvitsevat vain pienen valikoiman, mutta kun ravintoa on niukasti, niiden täytyy kattaa enemmän reviiriä.

milloin nuoret martenit ovat syntyneet? Martenit synnyttävät poikasensa maalis-huhtikuussa. Poikueet ovat yleensä 2-5 poikasta. Emo löytää sopivan puun ontoksi tai hylätyn pesän poikastensa kasvattamiseksi. Nuoret martens sairaanhoitaja ensimmäisen 6 viikkoa elämästään. Aikuiset martenit alkavat paritella 1-tai 2-vuotiaina. Ne parittelevat keskellä kesää. Poikaset syntyvät 8 kuukautta myöhemmin. On melko epätavallista, että näin suurella eläimellä on näin pitkä tiineysaika. Tämä 8 kuukauden viive on tärkeä, koska se mahdollistaa poikasten syntymisen keväällä, kun ruokaa on runsaasti ja sääolosuhteet ovat suotuisat.

Tiesitkö, että martenit ovat olleet vuosia loukussa kauniin pehmeän turkkinsa takia? Pine martens oli kuolla sukupuuttoon runsaan turkistarhauksen vuoksi 1700-1800-luvuilla. turkista kaupattiin eurooppalaisille ja sitä arvostettiin suuresti sen lämmön ja pehmeän ylellisen tunnelman vuoksi. Ansastusta harjoitetaan vielä tänäkin päivänä tässä maassa, mutta Muodin muuttuessa ja turkiskaupan lisääntyessä näädän turkisten kysyntä vähenee. On lakeja, jotka suojelevat eläimiä, jotta ne eivät kuolisi sukupuuttoon.

mitkä ovat muut pine Martensin elämään liittyvät huolenaiheet? Marteneilla on hyvin vähän vihollisia ihmisten lisäksi. Hakkuilla on ollut suuria vaikutuksia näätäkantoihin. Koska martenit tarvitsevat ravintoa ja suojaa vanhoista kasvumetsistä, metsien raivaaminen jättää eläimet nälkäisiksi ja kodittomiksi. Olemme onnekkaita, koska täällä Rajamaalla suuri osa metsästä on metsureille ja heidän rekoilleen saavuttamattomissa. Mäntymarteenit viihtyvät täällä vanhojen kasvupuiden ja koskemattoman erämaan ansiosta.

mitkä ovat joitakin merkkejä marten aktiivisuudesta? Etsi marten scat pitkin kaatuneita tukkeja tai kivikasoja. Jätökset ovat noin 5-6 senttimetriä pitkiä ja saattavat sisältää pähkinöiden ja marjojen palasia. Niiden jalanjäljet ovat alle 2 tuumaa leveä ja näyttää 5 varvas tyynyt ympäri pyöristetty kantapää pad. Saatat olla niin onnekas, että näet näädän hyppivän puusta toiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *